Det virker som du bruker en gammel webleser. Det kan gjøre slik at alt på siden ikke fungerer eller ser ut som det skal.
  • Fri frakt over 99 kr
    Fri frakt over 99 kr
  • Poeng på alle kjøp
    Poeng på alle kjøp
  • Hjemlevering
    Hjemlevering

MEMBERS ONLY! 50% på Lancôme Hydra Zen & BeautyAct Bare To Go Eyeshadow Palette. Maks 3 pr produkt og kunde.

Hva er egentlig parabener?

Vi leser innholdsdeklarasjonen på favorittproduktene våre stadig grundigere. Ikke minst har parabener, som brukes som konserveringsmiddel, skapt debatt – men er det grunn til å unngå dem?

I takt med at interessen for makeup og hudpleie øker, leser også stadig flere det som står med liten skrift på emballasjen. Men den nye bevisstheten i kosmetikkens verden kan også skape forvirring. Flere ingredienser som er vanlige i skjønnhetsprodukter, har blitt gjenstand for diskusjon de siste årene, og det er ikke alltid så enkelt å få et klart svar:

Er dette stoffer vi bør unngå?
Blant de mest omdiskuterte stoffgruppene er parabener, en type konserveringsmidler som lenge har vært brukt i kosmetiske produkter, og som også finnes i ulike matvarer og forekommer naturlig i f.eks. tyttebær. Parabener regnes som milde konserveringsmidler, siden de er mindre allergene (altså allergifremkallende) enn mange andre konserveringsmidler, og heller ikke er skadelige for miljøet.

– Faktum er at så lenge vi har et produkt som er fullt av vann, og som vi ofte tar på med fingrene, vil det dannes bakterier. For å unngå uønskede effekter må vi bruke konserveringsmidler, sier Josefin Backman, som leder gruppen for kosmetikk og tatoveringsfarger hos Läkemedelsverket i Sverige. Men etter en omtalt forskningsrapport har det oppstått en debatt om parabenenes mulige hormonforstyrrende effekter. Spørsmålet er svært omstridt, og det er langt fra enkelt for forbrukerne å vite hvem de skal høre på. Det store spørsmålet er selvfølgelig:

Trenger vi å være redde for parabener? 
– Nei, det trenger vi ikke. Disse stoffene har blitt nøye undersøkt av EU-kommisjonens vitenskapelige komité, som har kommet frem til at de vanligste parabenene, metylparaben og etylparaben, trygt kan brukes. Når det gjelder propylparaben og butylparaben, er de nå forbudt i enkelte produkttyper, sier Josefin Backman. Selv om mange eksperter er på linje med Läkemedelsverket, og avviser frykten for parabener, er det fortsatt mange som er kritiske.

Hvorfor er spørsmålet så omstridt?
– Det finnes studier som hevder å kunne påvise risiko, men man bør aldri se på bare én vitenskapelig studie. Man må vurdere helheten, slik komiteen gjør, sier Josefin Backman. Hos L’Oreal Sverige har man fulgt med på debatten, siden parabener brukes i flere av deres produkter, nettopp for å unngå bakterievekst.

– Det er trist at parabener har blitt gjenstand for en så useriøs debatt. De er gode og sikre konserveringsmidler. Dessuten er det svært uvanlig at de forårsaker kontaktallergi. Parabener er estere av stoffet para-hydroksybenzosyre, som er vanlig i naturen. Metylparaben fremstilles f.eks. naturlig av bier for å hindre at honningen deres mugner, sier Beatrice Fahlkvist, som er ansvarlig for vitenskapelige og juridiske spørsmål hos L’Oreal i Sverige. Hun får medhold av Josefin Backman hos Läkemedelsverket:

– At det er offentliggjort en studie som har fått stor oppmerksomhet i mediene, har ført til en viss frykt for parabener hos forbrukerne

– men denne frykten er ubegrunnet, sier Josefin Backman.

Les mer

KICKS Club: Poeng på alle kjøp

Du samler bonuspoeng på alle kjøp, både i butikk & online

Hjemleveranse til døren

Få din bestilling levert direkte hjem til døren

Ekspertrådgivning

Få ekspertråd av våre utdannede skjønnhetseksperter

KICKS nyhetsbrev

Regsistrer deg for vårt nyhetsbrev og få de siste tilbudene og nyhetene.

Fraktmåter
Bring & Helthjem
Betalingsmåter
Klarna, Vipps, Kort
KICKS er Nordens ledende kosmetikkjede med over 250 butikker i Norge, Sverige og Finland. Hos KICKS jobber over 237 makeupartister, 123 hudterapeuter og 734 skjønnhetseksperter for å hjelpe deg med å finne det beste innen makeup, duft, hudpleie og hårpleie.
Copyright © KICKS 2022Kundeservice 955 10 331