
K-beauty: koreansk hudpleie
Det hele startet med BB-kremene, som inntok sminkeveskene våre i 2012. Sjelden, om noensinne, har et helt nytt kosmetisk produkt gjort så umiddelbar suksess. Den fargede dagkremen med solbeskyttelse tok kosmetikkbransjen med storm. Plutselig var det ikke Frankrike – kosmetikkverdenens ubestridte sentrum helt siden Marie-Antoinette på 1700-tallet fikk hele den europeiske adelen til å begynne å bruke parfyme – som styrte utviklingen. Nå vendte de ledende kosmetikkselskapene i stedet blikket mot Asia, og fremfor alt Sør-Korea, BB-kremens hjemland, for å prøve å finne den neste store kosmetikktrenden.
Selve grunnlaget for fenomenet, som har fått navnet K-beauty (en forkortelse for ”Korean beauty”), er renserutinen. I Sør-Korea bruker nemlig kvinner i gjennomsnitt mellom 10 og17 hudpleieprodukter daglig, mange av dem kun til rengjøring. Rens av huden har nærmest blitt et ritual i Sør-Korea, og det er egentlig ikke så rart. I flere asiatiske land er tradisjonelle rengjøringsrutiner en del av kulturen.
For å forstå sørkoreanernes enorme interesse for hudpleie må du imidlertid også lære deg ordet ”gwang”, som står for vakker hud som har så mye fuktighet at den nærmest lyser innenfra. At man i Sør- Korea har et eget ord for dette, gjenspeiler hva landets skjønnhetsideal handler om. Enten det gjelder makeup, som BB-kremer, eller mer rendyrket hudpleie, som nattmaskene som har slått an de siste årene, så er det velfuktet og sunn hud som står i sentrum og er selve målet.
Fuktighetsgivende og frisk hud i fokus
Det sørkoreanske hudpleieritualet består av en rekke produkter med andre funksjoner enn å vaske bort sminke, blant annet såkalte essenser, som klargjør huden slik at den tar opp de etterfølgende produktene mest mulig effektivt. Ansiktsmasker til alle tenkelige behov finnes det også mange av, gjerne flere på en gang, såkalt multimasking.
Europeiske varemerker lanserer k-beauty
K-beauty har nå fått så stor innvirkning på kosmetikkbransjen at tradisjonelle, europeiske varemerker har begynt å lage egne versjoner av de mest typiske produktene. Biotherm, Lumene, Origins og Kiehl’s har alle essenser i sitt vareutvalg i dag, og Lancômes hudpleieserie Energie de Vie, som ble lansert i 2016, består av nattmaske, essens og serum. Vi ser også at stadig flere asiatiske varemerker begynner å finne veien ut i verden.
– Produktene fra Sør-Korea kjennetegnes blant annet av avansert teknologi. For oss i KICKS er det viktig å være oppdatert og kunne tilby kundene det absolutt siste, sier Hanna Waern Oldenburg, som er innkjøper hos KICKS og spesialist på nye varemerker.
– Det er utrolig gøy å se at interessen for hudpleie øker også i de nordiske landene, og at nye produkter som nattmasker, essenser og selvsagt arkmasker får et større publikum. Vi er også på jakt etter sørkoreanske varemerker som kan passe for vårt marked, sier Hanna Waern Oldenburg.