
Slik bevarer du en sterk hudbarriere
Når hudterapeuten din ber deg om å «styrke hudbarrieren» - hva er det egentlig det innebærer? Å ha en frisk hudbarriere er elementært for din huds velbehag, men før du kan ta tak i saken er det greit å vite akkurat hva hudbarrieren gjør, hva som kan skade den og hva du bør tenke på!
HVA SKAL JEG MED EN HUDBARRIERE?
Huden er kroppens største organ, og dens ytterste lag kalles altså hudbarrieren – et tynt lag av keratiniserte hudceller, fettsyrer (hudens talg) og aminosyrer med en ekstremt viktig jobb, hvor noen av oppgavene er å stenge ute luftforurensning og å låse inne fukten i huden. Hudbarrieren kalles også for syrekappen, på grunn av dens lave pH-verdi som kan eliminere bakterier. Ganske gode grunner til å pleie den, eller hva?
HVORDAN VET JEG OM JEG HAR EN SKADET HUDBARRIERE?
Det merker du ganske raskt. En sunn hud med en sterk barriere er myk og smidig. Vanlige tegn på en skadet hudbarriere er at huden føles konstant tørr, stram og usmidig. Etter at du har vasket ansiktet føles huden gjerne ekstra stram. Huden kan også bli veldig reaktiv – til og med milde, fuktighetsgivende produkter kan gjøre huden irritert og rød.
HVA GJØR BARRIEREN SVAK?
- Luftforurensning har en stor negativ effekt på huden. Boost derfor rutinen med antioksidanter!
- Du kan nesten ikke ha unngått å ha fått med deg at UV-stråling er skadelig for huden. Solen tørker ut og bryter ned hudbarrieren. Sørg for å alltid avslutte rutinen med SPF!
- Vann, spesielt varmt vann, tørker ut huden og svekker barrieren. Senk temperaturen og tilfør fukt umiddelbart etter dusj eller bad!
- Kulde, sur vind og tørr luft er ekstremt påkjennende for huden. En lang vinter gir huden få sjanser til å holde barrieren inntakt og fuktnivået optimalt. En rik, eller gjerne også vannfri, fuktighetskrem kan da fungere som en varm dunjakke for huden!
- Harde, basiske ansiktsrenser som forstyrrer hudens pH-verdi kan resultere i rødhet, fuktttap eller til og med acne.
- Overdreven eksfoliering sliter på huden og svekker hudbarrieren. Ta en pause eller trapp ned til hudbarrieren er reparert.
HJELP FOR EN SKADET HUDBARRIERE
I hudpleierutinen trenger du en kombinasjon av ingredienser som både reparerer en skadet hudbarriere, og som samtidig forebygger mot fremtidige skader.
- ... en rik fuktighetskrem, gjerne med ceramider som reparerer og smører hudoverflaten.
- ... antioksidanter, som nøytraliserer frie radikaler i huden.
- ... produkter med hyaluronsyre som binder fukt og stimulerer hudens egen reparasjon.
- ... niacinamid, som blant annet hjelper huden med å danne de lipidene som støtter barrierefunksjonen.
- ... en mild rens tilpasset din hudtype.