Malin Nesvoll- "Å ta vare på den psykiske helsa si er like viktig som mosjon"
Som 23-åring gikk Malin Nesvoll, kjent fra sosiale medier, inn i veggen. I dag vil hun at alle som allerede går på skolen skal lære hvordan vi tar vare på vår mentale helse. Hun forteller KICKS om hva som hjalp henne – og hvordan du kan hjelpe andre.
Hei Malin! Du har snakket mye om psykisk helse i ulike sammenhenger, hvorfor tror du det er en viktig sak å ta opp?
– Jeg synes det viktig å snakke om det som skjer inni oss, og synes til den dag i dag at det er rart at vår psykiske helse ikke er likestilt med den fysiske, da jeg mener denne delen av oss er like viktig å ha kjennskap til og å ta vare på. Psykiske helseplager øker, og det har ikke blitt noe bedre i tida vi har vært i en pandemi – så vi har en lang vei å gå fremdeles.
Har du opplevd psykiske lidelser av noe slag selv?
– Ja, jeg har selv vært noen runder nede i kjelleren. Og har lært i voksen alder at mye av det som har vært vanskelig i oppveksten har vært ulike gryende psykiske lidelser. Det var ikke før jeg raste helt sammen i en aldre av 23 at det gikk opp for meg at alle følelser, tanker og reaksjoner opp til dette punktet har vært signaler fra kroppen om at ting ikke har vært som det skulle. Først da jeg fikk hjelp av ulike psykologtjenester lærte jeg om min egen psykiske helse, hvordan den oppførte seg og hva jeg kunne gjøre for å styrke den.
Hvilke utfordringer gikk du gjennom som tenåring selv?
– Som tenåring var jeg veldig opptatt av å være flink på alle områder i livet. Jeg bekymret meg mye for å ikke strekke til og brukte enormt mye krefter og tankevirksomhet på å se for meg alle de verste scenarioene som hele tiden kunne oppstå. Det var ikke før i voksen alder at jeg lærte at dette var angst.
Hva vil du si til deg selv i dag hvis du kunne møte tenåringen Malin?
– Jeg skulle ønske jeg hadde lært mer om psykisk helse på skolen og gjennom voksenpersoner som tidligere kunne vist meg hvilken betydning det har å ta vare på den psykiske helsa si på samme måte som vi lærer at det er viktig å ta vare på den fysiske i form av mosjon og kosthold. På denne måte tro jeg at både meg selv og andre i lignende situasjoner kunne fanget opp en del signaler fra kroppen lenge før man gikk på den såkalte ”veggen”.
Føler du at det er noen tabuer rundt å snakke om mental helse?
– Ja, det gjør jeg. Selv om tabuet er mindre i dag enn tidligere, er det fremdeles mye tabu og skam rundt det å ha det vanskelig og snakke om følelser, særlig når det gjelder gutter.
Tror du det er vanskeligere å snakke om psykisk sykdom enn fysisk sykdom?
– Absolutt, det er knyttet mye mer følger til vår psykiske helse. Det er vårt indre liv, våre tanker, følelser og reaksjoner. Å ikke klare å håndtere dette, altså seg selv er nok for mange veldig vanskelig, særlig når mange av oss har vokst opp uten å lære å sette ord på dette, da en det ikke lett å innrømme verken for seg selv eller andre at man sliter.
Hvordan vil du at psykisk sykdom skal behandles i en perfekt verden?
– Jeg ønsker at det blir en del av den daglige samtalen. At ikke terskelen skal være så høy for å spørre hvordan de rundt deg egentlig har det, og også når en selv har det vanskelig skal kunne fortelle de rundt en at i dag har jeg det tungt. Jeg drømmer om at alle skal få grunnleggende kunnskap om psykisk helse på skolen og at lavterskeltilbudene for psykisk helsehjelp blir enda tilgjengelig for enda flere.
Har du noen tips om hva du skal gjøre hvis du merker at noen rundt deg ikke har det bra? – Vis nysgjerrighet. Spør hvordan det går. Ofte er det viktigst å bare være der, vise at man ser personen og opprettholder en slags ”normal” selv når personen er i krise. Det er viktig at det er gjenkjennbart og trygt når resten av verden raser. Så spør, lytt og være til stede.