Det virker som du bruker en gammel webleser. Det kan gjøre slik at alt på siden ikke fungerer eller ser ut som det skal.

Nå får du 20% når du handler for over 700 kr! Gjelder ikke BYREDO, Dior, gaveesker, advenstkalendere, Beauty Services og gavekort. Gjelder ons-søn.

Slik møter du noen med en psykisk lidelse

Intervju
Man regner med at halvparten av Norges befolkning vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Det betyr at selv om du ikke blir rammet selv, så kjenner du sannsynligvis noen som har eller har hatt en psykisk lidelse. Hvordan kan vi som pårørende takle dette?

Slik møter du noen med en psykisk lidelse

Man regner med at halvparten av Norges befolkning vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Det betyr at selv om du ikke blir rammet selv, så kjenner du sannsynligvis noen som har eller har hatt en psykisk lidelse. Hvordan kan vi som pårørende takle dette?

Å bli rammet av en psykisk lidelse blir mer og mer vanlig, men hvorfor har vi da så vanskelig for åsnakke om det? Hvordan begynner man, og hvordan skal man ordlegge seg?

– Det viktigste er at man fortsetter å være seg selv sammen med den som sliter, og er åpen for å snakke med vedkommende. Det sier Aida Tesfai, organisasjonssjef i Mental Helse Ungdom.

Psykiske helseproblemer kommer i mange former og varianter, og kan opptre på mange måter. Vi vet lite om enkeltårsakene, men genetiske og miljømessige faktorer kan være med på å øke risikoen for å utvikle psykiske lidelser. Ettersom det finnes så mange ulike lidelser, kan det være vanskelig å oppdage om personen er syk eller bare har en tøff uke på jobb eller på skolen. Å vite hvilke tegn man skal være ekstra oppmerksom på, er derfor svært nyttig.

– Det kan for eksempel være noen som til vanlig er pratsomme og tilgjengelige, som begynner å trekke seg tilbake. Noen kan bli irritable og sinte over tid, mens noen slutter å være opptatt av hygiene. Slike endringer i atferd kan være tegn på psykiske problemer, men de trenger ikke være det. Hvis du tror at noen kan være i ferd med å bli syke, er det ofte bra å snakke med vedkommende og spørre hvordan det går, sier Aida Tesfai.

Å be om hjelp kan være skummelt for mange. Derfor er det viktig at vi som pårørende kommer med råd og tips om hva de kan gjøre, og hvor de kan henvende seg. Å kontakte fastlegen sin kan være første steg, men dersom man ikke ønsker det, kan man aller først snakke med skolehelsetjenesten eller en helsestasjon for ungdom. Du som er pårørende, bør tilby deg å være med den første gangen, slik at personen føler seg tryggere.

Tålmodighet er også viktig dersom du har en venn som er syk. Noen synes det er vanskelig å fortelle om sykdommen sin, og mange forteller ikke noe i det hele tatt. Tilbring tid med vedkommende, og la personen bruke den tiden han eller hun trenger på å fortelle deg det. I situasjoner der man er bekymret for noen, er det svært viktig at man ikke holder det for seg selv, selv om personen har sagt at han eller hun ikke ønsker at flere skal vite om det.

– Det er særlig viktig hvis du er redd for at noen skal ta sitt eget liv, sier Aida Tesfai. Å bli frisk av en psykisk lidelse kan ta tid, og mye kommer an på hva slags lidelse man har.

Alvorlighetsgraden spiller også inn, og oppfølgingen man får. Før trodde man at enkelte lidelser varte livet ut, men det er stadig flere som blir friskmeldt, også etter svært alvorlige lidelser. Aida oppfordrer alle til å oppsøke hjelp så fort som mulig, slik at behandlingen kan igangsettes raskt og tilfriskningsprosessen blir kortere.

Risikotegn du bør se opp for 

  • Vansker på skolen
  • Mobbing
  • Atferdsproblemer
  • Personlighetsendringer
  • Sosial isolasjon
  • Forhold i familien som psykiske vansker, rusmisbruk, mishandling og overgrep

Hvor kan man søke råd?
På mentalhelseungdom.no ligger det mer informasjon til deg som er bekymret

Hva er S.H.A.R.E.?
Gjennom initiativet S.H.A.R.E. ønsker KICKS å gjøre en innsats for unge kvinner med dårlig psykisk helse. KICKS støtter organisasjonen Mental Helse Ungdom, som arbeider med å øke kunnskapen om og forebygge dårlig psykisk helse. Les mer om S.H.A.R.E.

Les mer

10 oktober - en viktig dag for psykisk helse

Intervju
Hvert år rammes flere og flere av psykisk sykdom. Gjennom initiativet S.H.A.R.E.vil KICKS bidra til arbeidet for å snu utviklingen. Derfor markerer vi og vår samarbeidspartner Mental Helse Ungdom Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober.

Ida Fladen ”Diagnosen ga alt mening”

Intervju
Da utmattelsen satte seg i hodet, skjønte tv-programleder Ida Fladen at hun måtte ta grep. I dag snakker hun åpent om depresjonen for å hjelpe andre – og seg selv.

”Praksisen har hjulpet meg med å finne ut hvem jeg er”

Intervju
Juliane Egestad var sengeliggende i over to år, slått ut av en sykdom som du ikke ser. Nå er hun ansatt i KICKS Bogstadveien og på bedringens vei, etter at praksisplassen snudde livet hennes opp ned. Her forteller hun hva det har betydd for henne og sykdommen hennes.

Linnèa Myhre - ”Du må lære å like deg selv for den du er”

Intervju
Linnéa Myhre har vært en inspirasjon for mange. Gjennom blogging og bokutgivelser har hun beskrevet sykdommen og hverdagen sin på en åpen og ærlig måte. Her forteller hun hvordan hun har det i dag, og hva som har hjulpet henne til å få det bedre.

"Praksisplassen hos KICKS har gjort meg mer sikker på meg selv"

Intervju
For ett år siden begynte hun å isolere seg mer og mer, og sykemeldte seg fra jobben. Nå har Mia Benedicte Davis Sandberg blitt praktikant hos KICKS gjennom mentorprogrammet, og takker mentor Tracy for at hun har fått selvtilliten tilbake.

Psykisk helse: Bak fasaden

Intervju
Bak sminken finner man mer enn ujevne hudtoner og lyse vipper. En av fire jenter mellom 15 og 16 år har depressive symptomer, ifølge Ungdata og NOVA. Her ønsker KICKS å gjøre en innsats.

”Det føles bra å være med og virkelig bidra til noe positivt”

Intervju
Arbeidspraksis med en mentor er en sentral del av KICKS’S.H.A.R.E.- prosjekt. Noora Räikkönen, som jobber i butikken i varehuset Citycenter i Helsingfors, forteller om sine ti uker som mentor.
  • Fri frakt over 99 krFri frakt over 99 kr
  • Gratis vareprøverGratis vareprøver
  • EkspressleveranseEkspressleveranse

Gratis vareprøver

På kicks.no kan du velge å få to vareprøver med i hver bestilling

KICKS Club: Poeng på alle kjøp

Du samler bonuspoeng på alle kjøp, både i butikk & online

Hjemleveranse til døren

Få din bestilling levert direkte hjem til døren

Ekspertrådgivning

Få ekspertråd av våre utdannede skjønnhetseksperter

KICKS nyhetsbrev

Regsistrer deg for vårt nyhetsbrev og få de siste tilbudene og nyhetene.

Fraktmåter
Bring & Helthjem
Betalingsmåter
Klarna, Vipps, Kort
KICKS er Nordens ledende kosmetikkjede med over 250 butikker i Norge, Sverige og Finland. Hos KICKS jobber over 237 makeupartister, 123 hudterapeuter og 734 skjønnhetseksperter for å hjelpe deg med å finne det beste innen makeup, duft, hudpleie og hårpleie.
Copyright © KICKS 2020Kundeservice 955 10 331