Det virker som du bruker en gammel webleser. Det kan gjøre slik at alt på siden ikke fungerer eller ser ut som det skal.

Nå får du 20% når du handler for over 700 kr! Gjelder ikke BYREDO, Dior, gaveesker, advenstkalendere, Beauty Services og gavekort. Gjelder ons-søn.

Psykisk helse: Bak fasaden

Intervju
Bak sminken finner man mer enn ujevne hudtoner og lyse vipper. En av fire jenter mellom 15 og 16 år har depressive symptomer, ifølge Ungdata og NOVA. Her ønsker KICKS å gjøre en innsats.

– Jeg vil fikse på nesen min, den er altfor stor. Jeg vil fikse tennene mine og trene mer, så jeg får smalere ansikt. Får jeg smalere ansikt, vil jeg også få mer markerte kinnbein. Og så vil jeg bli tynnere, for jeg la på meg sånn i russetida, sier en av jentene som lot oss komme under huden i Sykt perfekt, en dokumentarserie Aftenposten kalte ”et rystende innblikk i sårbare tenåringers desperate jakt på det fullkomne”.

Mens 19-åringen gransker seg selv i speilet, skjuler hun magen bak foldede armer og sliter med å møte sitt eget blikk. Fra utsiden kan hun se sykt perfekt ut, med plettfri eyeliner og solkysset hud, men sminke kan brukes til mer enn å få øynene til å gnistre eller huden til å gløde. Den kan også brukes som et skjold. Bak fasaden finner vi stadig flere jenter som er misfornøyde med det de ser i speilet, selv om de presterer bedre enn før og derfor kalles ”generasjon prestasjon”.

Forskning fra Ungdata og velferdsforskningsinstituttet NOVA viser at hver fjerde jente på videregående kole har et høyt nivå av psykiske plager, på grunn av prestasjonspress, kroppspress, utseendepress og karakterpress. Som en konsekvens av at stadig flere unge sliter psykisk, har bruken av antidepressiva nesten doblet seg blant tenåringsjenter, sier en studie fra Folkehelseinstituttet og Høgskolen i Hedmark.

Bruken av medisiner mot psykiske lidelser har økt spesielt blant jenter mellom 14 og 17 år, meldes det i en av mange artikler som har blitt skrevet om emnet, denne gangen hos forskning.no. Et enkelt Google-søk på ”jenter + depresjon” resulterer i hele 142 000 artikkeltreff, med titler som ”Jenter oftere deprimerte”. Det er likevel ikke bare i nyhetsbildet at unges psykiske helse har vært mye omtalt de siste årene. 

Tematikken har også vært godt synlig på TV-skjermen. I Unge lovende blir en av karakterene innlagt i psykisk helsevern, mens det i Skam antydes at både Noora og Vilde sliter med spiseforstyrrelser. I Jeg mot meg dokumenterer åtte unge mennesker sine psykiske utfordringer, mens sju jenter forteller hvordan de egentlig har det, i Sykt perfekt. Og det viser seg å være så vanskelig at den ene utviklet stressrelatert epilepsi da hun var 15 år.

– Det er utrolig viktig å snakke sant om livet. Det at våre sju jenter stod frem med sine historier, har hjulpet andre som daglig føler at de ikke er bra nok. Det gjør at de våger å erkjenne at de har disse følelsene, og at de våger å prate med andre om dem, sier Anne Wenell, som er regissør og produsent av TV2-serien. Mange peker på mediebransjen, med sitt perfeksjonsjag og sine usunne kroppsidealer, som en årsak til at unge jenter har slike problemer. 

Artikler om hvordan man kan få seksere på eksamen, og hva man ikke bør spise, kan plante ideer i unge hoder om hvordan man bør se ut og oppføre seg, og hva man bør interessere seg for, ifølge en artikkel i Agenda Magasin. Påplussiden er det stadig flere medier som bruker den påvirkningskraften de har, til noe godt – ved å settesøkelyset på de mange som i dag er ”psyke”. Wenell har fått tilbakemeldinger om at helsesøstre på mange skoler fikk større pågang mens Sykt perfekt ble vist, og i tiden etterpå. Det ble i tillegg sendt mye positiv tilbakemelding, både direkte til jentene fra serien og til Sykt perfekts Facebook-side.

Med andre ord ser det ut til å ha en effekt å snakke om det høyaktuelle temaet, og det vil KICKS gjerne bidra til. KICKS har lansert initiativet S.H.A.R.E., blant annet gjennom et samarbeid med Mental Helse Ungdom, for å formidle kunnskap om psykisk helse. Ønsket er å gjøre det lettere å snakke om psykiske problemer og våge å be om hjelp. For selv om det er gøy å leke seg med sminke, er det den indre skjønnheten som er aller viktigst for KICKS.

Les mer

10 oktober - en viktig dag for psykisk helse

Intervju
Hvert år rammes flere og flere av psykisk sykdom. Gjennom initiativet S.H.A.R.E.vil KICKS bidra til arbeidet for å snu utviklingen. Derfor markerer vi og vår samarbeidspartner Mental Helse Ungdom Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober.

Ida Fladen ”Diagnosen ga alt mening”

Intervju
Da utmattelsen satte seg i hodet, skjønte tv-programleder Ida Fladen at hun måtte ta grep. I dag snakker hun åpent om depresjonen for å hjelpe andre – og seg selv.

”Praksisen har hjulpet meg med å finne ut hvem jeg er”

Intervju
Juliane Egestad var sengeliggende i over to år, slått ut av en sykdom som du ikke ser. Nå er hun ansatt i KICKS Bogstadveien og på bedringens vei, etter at praksisplassen snudde livet hennes opp ned. Her forteller hun hva det har betydd for henne og sykdommen hennes.

Linnèa Myhre - ”Du må lære å like deg selv for den du er”

Intervju
Linnéa Myhre har vært en inspirasjon for mange. Gjennom blogging og bokutgivelser har hun beskrevet sykdommen og hverdagen sin på en åpen og ærlig måte. Her forteller hun hvordan hun har det i dag, og hva som har hjulpet henne til å få det bedre.

"Praksisplassen hos KICKS har gjort meg mer sikker på meg selv"

Intervju
For ett år siden begynte hun å isolere seg mer og mer, og sykemeldte seg fra jobben. Nå har Mia Benedicte Davis Sandberg blitt praktikant hos KICKS gjennom mentorprogrammet, og takker mentor Tracy for at hun har fått selvtilliten tilbake.

Slik møter du noen med en psykisk lidelse

Intervju
Man regner med at halvparten av Norges befolkning vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Det betyr at selv om du ikke blir rammet selv, så kjenner du sannsynligvis noen som har eller har hatt en psykisk lidelse. Hvordan kan vi som pårørende takle dette?

”Det føles bra å være med og virkelig bidra til noe positivt”

Intervju
Arbeidspraksis med en mentor er en sentral del av KICKS’S.H.A.R.E.- prosjekt. Noora Räikkönen, som jobber i butikken i varehuset Citycenter i Helsingfors, forteller om sine ti uker som mentor.
  • Fri frakt over 99 krFri frakt over 99 kr
  • Gratis vareprøverGratis vareprøver
  • EkspressleveranseEkspressleveranse

Gratis vareprøver

På kicks.no kan du velge å få to vareprøver med i hver bestilling

KICKS Club: Poeng på alle kjøp

Du samler bonuspoeng på alle kjøp, både i butikk & online

Hjemleveranse til døren

Få din bestilling levert direkte hjem til døren

Ekspertrådgivning

Få ekspertråd av våre utdannede skjønnhetseksperter

KICKS nyhetsbrev

Regsistrer deg for vårt nyhetsbrev og få de siste tilbudene og nyhetene.

Fraktmåter
Bring & Helthjem
Betalingsmåter
Klarna, Vipps, Kort
KICKS er Nordens ledende kosmetikkjede med over 250 butikker i Norge, Sverige og Finland. Hos KICKS jobber over 237 makeupartister, 123 hudterapeuter og 734 skjønnhetseksperter for å hjelpe deg med å finne det beste innen makeup, duft, hudpleie og hårpleie.
Copyright © KICKS 2020Kundeservice 955 10 331