Det virker som du bruker en gammel webleser. Det kan gjøre slik at alt på siden ikke fungerer eller ser ut som det skal.

”Praksisen har hjulpet meg med å finne ut hvem jeg er”

Intervju
Juliane Egestad var sengeliggende i over to år, slått ut av en sykdom som du ikke ser. Nå er hun ansatt i KICKS Bogstadveien og på bedringens vei, etter at praksisplassen snudde livet hennes opp ned. Her forteller hun hva det har betydd for henne og sykdommen hennes.

Kan du fortelle din sykdomshistorie?
– Jeg ble syk i sommerferien for ni år siden, etter at jeg hadde hatt kyssesyken. Jeg hadde ikke vært syk før, aldri møtt fastlegen min en gang, og derfor lyttet jeg ikke til kroppen min. Da jeg kjente at kroppen jobbet mot meg, jobbet jeg enda hardere tilbake. Så sa det ”pang”. Jeg kom meg ikke opp av senga, og kunne ikke en gang ha på lys. Kom jeg meg på skolen i et par dager, ble jeg sengeliggende i to uker etterpå, og sånn fortsatte det i to og et halvt år. Fordi jeg ikke orket noe, hadde jeg ingen livsglede heller, så derfor droppet jeg ut av skolen.

Klarer du å beskrive hvordan utmattelsessyndrom føles?
– Bare det å snu seg i senga er en kamp. Anstrenger du deg, føler du at du får feber, influensa og halsbetennelse. Du får muskel- og leddsmerter, hele pakka. Det er bare grøt oppi hodet, du klarer ikke å tenke klart. På grunn av det begynte jeg å isolere meg, fordi jeg var redd for å ikke forstå hva andre mente.

Hvordan er det å ha en sykdom som andre ikke ser?
– Det er mange som tror det er psykisk. At det bare er å endre tankegangen, og så blir man frisk. Sånn er det ikke, da hadde jeg vært frisk for lenge siden, fordi jeg har forsøkt å være positiv hele veien.

Snakket du om hvordan du hadde det?
– Jeg synes det var vanskelig å sette ord på hvordan jeg hadde det, og derfor var jeg syk i et par år før vennene mine fikk vite det. Jeg var så sliten at jeg ikke tenkte på å fortelle det, og jeg klarte heller ikke ha oversikt over hvem som visste hva. I etterkant har jeg lært at det er viktig å være åpen om det, fordi det kan forklare mye om hvorfor jeg er som jeg er.

Hvordan har veien vært, fra senga di og hit?
– Da jeg flyttet til Oslo i 2014, kom jeg inn i NAVsystemet, noe som ikke er gøy når du er så ung. Jeg tenkte at jeg var frisk nok til å jobbe noe, men jeg visste ikke hvor mye, noe som gjorde det vanskelig å søke jobber. Jeg hadde heller ingen jobberfaring, siden jeg ble syk da jeg var 13 år. NAV satte meg i kontakt med Funkweb (opplæringssenter, red.anm.), som spurte meg om hva jeg ville jobbe med. Jeg følte ikke at jeg hadde rett til å være kresen, men veilederen min foreslo at jeg kunne jobbe med sminke. Sminke hadde blitt en stor interesse, kanskje for å kompensere for en dårlig kropp, eller fordi den fikk meg til å se frisk ut uten at jeg egentlig var det. Hun fortalte om samarbeidet de tidligere hadde hatt med KICKS, som Mental Helse Ungdom hadde tatt over. De snakket med hverandre, og sånn fikk jeg et intervju.

Hvor mye tror du sysselsettingen har hatt å si for helsa di?
– Veldig mye. Det får meg til å føle meg normal igjen, noe som er deilig etter å ha vært syk så lenge. Jeg føler livet mitt har blitt et helt annet, og at jeg har blitt en helt annen person.

Hva er forskjellen mellom den du var da og den du er nå?
– Jeg er mye gladere nå, fordi jeg føler at jeg er mer verdt. Da jeg var syk kjente jeg aldri på mestringsfølelsen. Hvis jeg følte at jeg fikk til noe, ble jeg glad en liten stund, før jeg innså at det var en selvfølge. Det var alltid langt unna det vennene mine fikk til. Hvis du ser fremover nå, hvordan ser fremtiden din ut?

– Jeg skal studere markedsføringsledelse til høsten. Jeg ønsker å jobbe med markedsføring og salg, og det hadde vært kult å ende opp på hovedkontoret til KICKS etterhvert. Jeg hadde aldri sett for meg at det kunne gå an, men å være her har hjulpet meg til å tenke at det faktisk gjør det. Praksisen har hjulpet meg med å finne ut hvem jeg er og hva jeg klarer.

Les mer

10 oktober - en viktig dag for psykisk helse

Intervju
Hvert år rammes flere og flere av psykisk sykdom. Gjennom initiativet S.H.A.R.E.vil KICKS bidra til arbeidet for å snu utviklingen. Derfor markerer vi og vår samarbeidspartner Mental Helse Ungdom Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober.

Ida Fladen ”Diagnosen ga alt mening”

Intervju
Da utmattelsen satte seg i hodet, skjønte tv-programleder Ida Fladen at hun måtte ta grep. I dag snakker hun åpent om depresjonen for å hjelpe andre – og seg selv.

Linnèa Myhre - ”Du må lære å like deg selv for den du er”

Intervju
Linnéa Myhre har vært en inspirasjon for mange. Gjennom blogging og bokutgivelser har hun beskrevet sykdommen og hverdagen sin på en åpen og ærlig måte. Her forteller hun hvordan hun har det i dag, og hva som har hjulpet henne til å få det bedre.

"Praksisplassen hos KICKS har gjort meg mer sikker på meg selv"

Intervju
For ett år siden begynte hun å isolere seg mer og mer, og sykemeldte seg fra jobben. Nå har Mia Benedicte Davis Sandberg blitt praktikant hos KICKS gjennom mentorprogrammet, og takker mentor Tracy for at hun har fått selvtilliten tilbake.

Psykisk helse: Bak fasaden

Intervju
Bak sminken finner man mer enn ujevne hudtoner og lyse vipper. En av fire jenter mellom 15 og 16 år har depressive symptomer, ifølge Ungdata og NOVA. Her ønsker KICKS å gjøre en innsats.

Slik møter du noen med en psykisk lidelse

Intervju
Man regner med at halvparten av Norges befolkning vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Det betyr at selv om du ikke blir rammet selv, så kjenner du sannsynligvis noen som har eller har hatt en psykisk lidelse. Hvordan kan vi som pårørende takle dette?

”Det føles bra å være med og virkelig bidra til noe positivt”

Intervju
Arbeidspraksis med en mentor er en sentral del av KICKS’S.H.A.R.E.- prosjekt. Noora Räikkönen, som jobber i butikken i varehuset Citycenter i Helsingfors, forteller om sine ti uker som mentor.
Få først, Betal senere. Del opp, Betale Direkte med kort.
KICKS er Nordens ledende kosmetikkjede med over 250 butikker i Norge, Sverige og Finland. Hos KICKS jobber over 237 makeupartister, 123 hudterapeuter og 734 skjønnhetseksperter for å hjelpe deg med å finne det beste innen makeup, duft, hudpleie og hårpleie.
Copyright © KICKS 2020Kundeservice 955 10 331