Det virker som du bruker en gammel webleser. Det kan gjøre slik at alt på siden ikke fungerer eller ser ut som det skal.

SALG! Gjør et kupp på fantastiske beautyprodukter!

Linnèa Myhre - ”Du må lære å like deg selv for den du er”

Intervju
Linnéa Myhre har vært en inspirasjon for mange. Gjennom blogging og bokutgivelser har hun beskrevet sykdommen og hverdagen sin på en åpen og ærlig måte. Her forteller hun hvordan hun har det i dag, og hva som har hjulpet henne til å få det bedre.

Linnéa Myhre har vært en inspirasjon for mange. Gjennom blogging og bokutgivelser har hun beskrevet sykdommen sin og hverdagslivet på en ærlig, men også ironisk måte. Norske jenter ser opp til Moldejenta, som nå bruker sykdommen sin for å hjelpe andre. Det så hun neppe for seg da hun var 14 år og ble besatt av slanking. 

– Det var ganske tilfeldig at det skjedde. Det handlet vel litt om alderen jeg var i. Jeg var i ferd med å finne identiteten min, og som alle andre var jeg opptatt av å bli likt, ha mange venner og gjøre det bra på skolen. Jeg følte ikke at jeg fikk til noe av dette, men jeg fant ut at det var noe annet jeg faktisk fikk til. Å spise sunnere, trene mer og gå ned i vekt, sier Linnéa.

Kommentarene om at Linnéa hadde gått ned i vekt, ble nok en bekreftelse på at dette var noe hun fikk til. Endelig hadde 14-åringen funnet noe som bare var hennes, og som hun kontrollerte helt selv. Ikke visste hun hvor alvorlig denne besettelsen skulle komme til å bli. Det var synlig på Linnéa at hun var syk, og venner og moren tok det tidlig opp med henne. 

– På det stadiet skjønte jeg ikke at det var et problem. Erkjennelsen om at dette var en spiseforstyrrelse, kom mye senere. Det er også her at selve kampen begynner, når du skjønner det selv, sier Linnéa.

Det tok litt over et halvt år før Linnéa fikk hjelp. Hun fikk raskt hjelp, ettersom sykdommen hennes var synlig.
– Mange greier å skjule det i mange år, rett og slett fordi de aldri blir undervektige. Jeg var heldig som ble tatt tidlig, selv om det ikke var tidlig nok. Jo tidligere man tar det, jo lettere er det å bli frisk, sier Linnéa, som ikke er frisk i dag selv om kroppen hennes kanskje ser normalvektig ut.

– Siden jeg var 14 år, har spiseforstyrrelsen vært en del av identiteten min. Jeg sliter faktisk med å se hvem jeg er uten, selv om jeg i dag er mye bedre. Da hun var 16 år gammel, ble hun tvangsinnlagt. Å komme på institusjon var traumatisk, men hun valgte å spise.

– Dessverre visste de lite om hvordan de skulle behandle meg. De ga meg mat, men gjorde ikke stort mer enn det. De var bare opptatt av å holde liv i meg, sier Linnéa. Etter innleggelsen innså hun at hun ikke ville tilbake til senteret, og hun prøvde å ta seg sammen. Hun gikk i terapi, og prøvde å bli frisk. Men det var ikke så enkelt.

– Noen tenker kanskje at det bare er å gi oss mat, så blir vi friske, men for de aller fleste handler det om behandling over en lengre periode, og flere timer hos psykolog eller terapeut. Det er da jobben begynner for mange. Og til tross for at man legger på seg og kanskje ser frisk ut, sitter det i. Man har de samme tankene om mat som da man var syk. Å gå opp i vekt er ikke synonymt med å være frisk. Det har store deler av norsk helsevesen ikke skjønt, mener Linnea.

Hvordan vil du råde andre jenter til å få bukt med en spiseforstyrrelse? 
– Jeg tror ikke man skal tenke så mye på at det å være ”frisk” handler om tap av kontroll. Det handler om å lære å like seg selv for den man er, og ikke for utseendet. Det handler om å få det bedre med seg selv. Du ble syk for 13 år siden.

Hvordan opplever du at støtteapparatet har forandret seg siden da?
– Det blir snakket mer om, men folk har like lite peiling. Nitti prosent av dem som sliter med spiseforstyrrelser, har bulimi eller sliter med overspising og er da normalvektige eller overvektige. Vi må stikke hull på myten om at en spiseforstyrrelse handler om en tynn jente. Det handler ikke om det. Det handler om følelser og veldig lite om kropp, egentlig.

Les mer

10 oktober - en viktig dag for psykisk helse

Intervju
Hvert år rammes flere og flere av psykisk sykdom. Gjennom initiativet S.H.A.R.E.vil KICKS bidra til arbeidet for å snu utviklingen. Derfor markerer vi og vår samarbeidspartner Mental Helse Ungdom Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober.

Ida Fladen ”Diagnosen ga alt mening”

Intervju
Da utmattelsen satte seg i hodet, skjønte tv-programleder Ida Fladen at hun måtte ta grep. I dag snakker hun åpent om depresjonen for å hjelpe andre – og seg selv.

”Praksisen har hjulpet meg med å finne ut hvem jeg er”

Intervju
Juliane Egestad var sengeliggende i over to år, slått ut av en sykdom som du ikke ser. Nå er hun ansatt i KICKS Bogstadveien og på bedringens vei, etter at praksisplassen snudde livet hennes opp ned. Her forteller hun hva det har betydd for henne og sykdommen hennes.

"Praksisplassen hos KICKS har gjort meg mer sikker på meg selv"

Intervju
For ett år siden begynte hun å isolere seg mer og mer, og sykemeldte seg fra jobben. Nå har Mia Benedicte Davis Sandberg blitt praktikant hos KICKS gjennom mentorprogrammet, og takker mentor Tracy for at hun har fått selvtilliten tilbake.

Psykisk helse: Bak fasaden

Intervju
Bak sminken finner man mer enn ujevne hudtoner og lyse vipper. En av fire jenter mellom 15 og 16 år har depressive symptomer, ifølge Ungdata og NOVA. Her ønsker KICKS å gjøre en innsats.

Slik møter du noen med en psykisk lidelse

Intervju
Man regner med at halvparten av Norges befolkning vil få en psykisk lidelse i løpet av livet. Det betyr at selv om du ikke blir rammet selv, så kjenner du sannsynligvis noen som har eller har hatt en psykisk lidelse. Hvordan kan vi som pårørende takle dette?

”Det føles bra å være med og virkelig bidra til noe positivt”

Intervju
Arbeidspraksis med en mentor er en sentral del av KICKS’S.H.A.R.E.- prosjekt. Noora Räikkönen, som jobber i butikken i varehuset Citycenter i Helsingfors, forteller om sine ti uker som mentor.
  • Fri frakt over 99 kr
    Fri frakt over 99 kr
  • Hjemlevering
    Hjemlevering

KICKS Club: Poeng på alle kjøp

Du samler bonuspoeng på alle kjøp, både i butikk & online

Hjemleveranse til døren

Få din bestilling levert direkte hjem til døren

Ekspertrådgivning

Få ekspertråd av våre utdannede skjønnhetseksperter

KICKS nyhetsbrev

Regsistrer deg for vårt nyhetsbrev og få de siste tilbudene og nyhetene.

Fraktmåter
Bring & Helthjem
Betalingsmåter
Klarna, Vipps, Kort
KICKS er Nordens ledende kosmetikkjede med over 250 butikker i Norge, Sverige og Finland. Hos KICKS jobber over 237 makeupartister, 123 hudterapeuter og 734 skjønnhetseksperter for å hjelpe deg med å finne det beste innen makeup, duft, hudpleie og hårpleie.
Copyright © KICKS 2021Kundeservice 955 10 331