10 oktober - en viktig dag for psykisk helse
10. Oktober 1992 ble Verdensdagen for psykisk helse lansert av WFMH (World Federation for Mental Health), en internasjonal og ideell organisasjon som ble stiftet i 1948 av frivillige og tidligere pasienter. Tanken var å sette av en bestemt dag til å øke bevisstheten om og formidle informasjon om psykisk helse og sykdom. I år er det kanskje enda viktigere enn noensinne å markere denne dagen. Ifølge flere rapporter øker nemlig psykiske problemer på verdensbasis. Konsekvensene av psykisk sykdom er alvorlige, og folk rammes i stadig yngre alder. Alt tyder dessuten på at unge jenter rammes hardest. Over halvparten av alle 15-årige jenter oppgir at de sliter psykisk.
Hver femte unge jente i niende klasse har bevisst skadet seg selv minst én gang. Hvem som helst kan rammes, og det er mange ulike grunner til at man sliter. Dette er en utvikling som må stoppes, og alle initiativer som øker folks bevissthet, er et steg i riktig retning. Dette er en av grunnene til at KICKS har startet initiativet S.H.A.R.E. sammen med organisasjonen Mental Helse Ungdom. Nå vil vi sammen markere Verdensdagen for psykisk helse.
– Det er viktig å kjempe mot stigmatiseringen knyttet til dårlig psykisk helse, og derfor er det bra at denne dagen finnes. Det handler ikke bare om psykisk sykdom, men om psykisk helse, som er noe vi må ta vare på, og derfor er det viktig å markere dagen. Det er også viktig å fokusere på mennesket, og ikke bare på vitenskapen eller ekspertene. Vi vil derfor arrangere mange aktiviteter og formidle mest mulig informasjon, sier Adrian Tollefsen, generalsekretær i Mental Helse Ungdom. Rundt omkring i Norge vil det være ulike aktiviteter og arrangementer på Verdensdagen. Alt arrangeres av frivillige fra Mental Helse Ungdom og andre organisasjoner sammen med det offentlige.
– Våre frivillige vil være synlige på konferanser, i paneldebatter, i demonstrasjoner, osv. Vi vil være der folk er, og alle er velkommen til å bli med, avslutter Adrian Tollefsen.